Saturday, December 30, 2006

SALAM AIDIL ADHA

Dikesempatan ini... aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut Idul-Adha... kepada yg menunaikan ibadah haji, moga2 anda mendapat HAJI MABRUR..

Kepada yang ingin menunaikan ibadah korban... cekalkan hati dan tekadkan niat, moga2 ibadah korban anda diredhai Allah swt..

Berhati-hati semasa memandu... !!

Hmm..teringat plak mase kat kolej dulu....pernah sekali tak dapat balik raya korban....tiket abis maa....sedih oooo....tapi aku dapatla beraya di tempat org ....tambah plak kat kelantan....meriah sungguh...sama meriah ngan sambutan aidil fitri....suasana raya korban kat klantan berbeza sangat berbanding kat kampung aku sendiri...aku rase sesiapa nak merasa raya haji yang meriah....datangle ke klantan atau terengganu.....memang menjadi sambutan aidil adha yang penuh bermakna...

Hmm..Aku jugak penah beraya kat terengganu....memang sengaja taknak balik kampung....nak merasa raya kat terengganu pulak....aku g kemaman...umah member kolej aku....Teng dan Kak Non....member aku yana from johor dan dayah from sabah pun join sekali...nak beraya kat teganu....memang best sangat.....aku tak pernah tengok org korban lembu 10 ekor sekali gus....meriah sangat....hidangan di pagi raya jugak sungguh istimewa....perghh...sedap plak teringat kek coklat Kak Non....nasi dagang Teng....Nasi Bukhori Kak Non...memang spesel...

Rindu plak kat dorang sumer.....Miss u all so much.....Muarghhh....

Tuesday, December 5, 2006

10 JENIS MAKANAN ANTIKOLESTROL

Salam...
Hmm..sepanjang aku kat umah nie...badan aku naik le...mane tak naiknye...hehe...asyik makan jer...yg tak tahan tu...tgh2 malam pun rase lapo...aku kan tido awai....so..kengkadang aku tido b4 isya'...bile bgn nak solat...mulalah rase lapo....memang takleh tahan ....pelagi...aku pun mulalah ngadap ape yg ade kat dapur tu...fuhhh...memang dasat.....so...bile aku jupe artikel ni...aku ingat nak beli n simpan makanan kat bawah ni...nanti aku lapo...aku makan jer makanan2 kat bwh tu...antikolestrol kan....takde la badan aku gemuk n tak sihat....

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai

Friday, November 10, 2006

Rahsia Wanita Mengikut Bulan Kelahiran

Salam...


Hmmm....Tajul Muluk begitu sinonim dalam astrolosi zaman silam, khususnya dalam masyarakat melayu kuno dalam menafsirkan watak-watak wanita, mimpi, hari yang baik dan terjemahan lain dalam kehidupan sehari-hari.

Ia adalah untuk pengetahuan dan pembacaan semata-mata dan bukanlah sebagai kepercayaan 100%. Saje suke-suke jer..hehe

Januari
  • ramai kenalan, sedikit pemalu dan bersungguh-sungguh bila melakukan kerja Smile...(hehe...aku le ni....)
Febuari
  • boleh di percayai, pandai buat kerja, sangat teliti dalam urusan kerja tetapi suka bermain cinta
Mac
  • ringgan tulang, mudah membantu, tiada bakat dalam perniagaan kecuali bimbingan. mudah tergoda pada lelaki, tak pandai menyimpan wang dan suka sendirian.
April
  • Tabiat lekas naik darah, pertuturan keras dan kedekut
Mei
  • Suka merendah diri,penyabar, suka meminta bantuan orang lain tiada bakat dalm perniagaan, manis pertuturan dan mudah dengan lelaki.
Jun
  • banyak ilmu pengetahuan, ringgan tulang, hidup dalam kemewahan, perkahwinan tidak kekal, pernikan lebih sekali.
Julai
  • Banyak pancarobahidup dan godaan, banyak perolehi rezeki
Ogos
  • bernikah lebih dari sekali,berbakti pada suami, rezekinya pada suami dan rajin berusaha.
Setember
  • Murahhati, tabah dalam dugaan serta mempunyai ramai anak
Oktober
  • murah rezeki, keras hati dan mudah simpati
November
  • rajin, pandai berbicara, mudahmenyeleweng, tidak menafaatkanharta pusaka
Disember
  • rajin berusaha, lekas naik darah, kers hati, bila marah berapi-api, anaknya ramai lelaki dan murah rezeki

Monday, October 23, 2006

Salam Idul Fitri 1427 Hijriah - 24 OCT 2006

Salam Aidil Fitri

Andai kata ada tulisan
Yang mencederai hati dan melukai rasa

Dari lubuk hati yang paling dalam
momohon kemaafan yang tulus dan ihlas
Mengharap dapat kembali fitrah

Terima Kasih atas kunjungan sahabat-sahabatku
Yang membuat hari-hariku lebih bermakna
Walau kita tidak pernah bersua

Selamat hari raya Aidil fitri 1427 H

Tiada kata seindah Takbir ..Tiada Bulan semeriah Bulan Syawal.. Genggamkan jari memohon Maaf ..Untuk lidah yg tak terjaga ..Janji yg terabai... Hati yg berprasangka... Semoga di hari yang mulia ini kita semua dapat kembali putih dan suci seperti bayi yang baru lahir

"Selamat Hari Raya Idul Fitri 1427 Hijriah
Minal Aidin Wal Faidzin
Mohon Maaf Zahir dan Batin




Jemput2 makan satay nih.....


Ketupat nih aku buat sendirik...hehehe

Friday, October 13, 2006

TANDA-TANDA KECIL KIAMAT

Salam...

Untuk renungan bersama... Sama ada sedar @ tidak dengan perubahan yang terjadi di sekeliling seolah mula menepati ciri-2 sebagaimana yang diperkatakan mengenai KIAMAT...


Antara tanda-3 Kecil kiamat:-

Lahirnya FITNAH-2 dan banyak PEMBUNUHAN
- Pembunuhan menjadi sesuatu yg biasa sahaja... Mungkin di Iraq ianya menjadi rutin namun sedarkan kita bukan sahaja di negara bergolak seperti Iraq mahupu Palestin sahaja, di negara kita pon makin kerap kedengaran kes PEMBUNUHAN... Di Thailand pon sudah semakin meningkat... Apakah benar ia tanda-2 kecil KIAMAT? Tepuk dada muhasabah diri...

Tersebarnya KEMUNGKARAN & KEMAKSIATAN dengan luasnya
- Kian kedengaran kemungkaran & kemaksiatan makin berleluasa. Tak payah tgk jauh-2, tgk apa yg terjadi dlm Malaysia sudah la... Isu wanita Islam bertudung melalukan maksiat & penzinaan, pergaulan bebas, bohsia & sebagainya kian menjadi isu hangat. Adakah ia salah satu tanda kecil Kiamat? Garu kepala tanya diri sendiri betulkah?

Munculnya PENDAKWAH-2 ke arah KESESATAN & pemimpin yg menyeleweng dari syariat Islam
- Bukan sesuatu yang menghairankan bila dengaq kes pendakwah sesat.. Zaman moden skrg pon masih wujud pendakwah-2 sesat... Apakah pengikutnya begitu tolol mengikuti dakyah sesat? Ataupun ianya dah tertulis sebagai salah satu tanda kecil KIAMAT? Renung-renungkan...

Kurangnya kebajikan, hujan & banyaknya berlaku gempa bumi & banjir (Surah Ar-Rum ; 41-45, Al-An'am;6, An-Nahl;112)
- Terjadikan kejadian-2 yang disebut kebelakangan ini? Ataupun ianya hanya kejadian yg normal... Tiada apa yg harus dihairankan dengan kejadian tersebut. Ataupun apa yg terjadi kebelakangan sebagai satu PERINGATAN terhadap Surah-2 di atas?

Kaum WANITA bersikap BEBAS, MENDEDAH AURAT & terkeluar dr AKHLAK-2 Islam & peradabannya
-
Apa yang kita lihat di kawasan persekitaran kita di malaysia... terdapatkan WANITA-2 seperti ini? Kekadang sukar dibezakan antara wanita Melayu Islam & wanita bukan Islam jika dilihat dari segi pemakaiannya.. Benarkah berlaku? Jika benar apakah ianya tanda-2 kecil KIAMAT sudah dekat?

Lahirnya orang yang mengaku dirinya NABI
Isu umat selepas Nabi Muhammad SAW mengaku Nabi seringkali kedengaran... Terbaru wanita mengaku Nabi... Adakah secara kebetulan tanda-2 di atas diwartakan? Fikirkanlah sendiri...

Hilangnya nilai sebenar terhadap kebenaran & kebatilan
-
Atas alasan kempen menghapuskan keganasan, dunia Islam hanya memandang sepi pencerobohan ke atas Iraq & juga negara Palestin. OIC ibarat satu kuasa yang tak bermaya... Hanya ibarat mcm ' Ohhh... I see... " Perjuangan rakyat Palestin dianggap sebagai satu keganasan terhadap kaum Yahudi. Benarkah mereka pengganas? Di mana kebenarannya? Siapa pengganas sebenarnya?

Diserahkan urusan kepimpinan kepada orang yang bukan Ahlinya
Slogan UTAMAKAN PARTI berbanding calon yang bertanding. WAJARKAH? Mcm mana sekiranya CALON pembangkang dilihat lebih berkelayakan, berketerampilan, berjiwa rakyat & mempunyai ciri-2 pemimpin yang disyaratkan dalam Islam? Wajarkah slogan UTAMAKAN PARTI dilaksanakan? bagaimana jika Calon parti tersebut dah sedia tahu jahil bab-2 keagaamaan namun cukup pakar bab-2 keduniaan...

Berlakunya PERANG PENENTU di antara umat Islam & orang-2 Yahudi
- Isu Yahudi & Palestin bukan sesuatu perkara yang baru... Sudah kedengaran penentangan & perperangan antara umat Islam & kaum Yahudi. Apakah bakal berlaku peperangan penentu sebagaimana yang diperkatakan jika sekiranya dilihat keadaan semasa konflik? Pakat-2 la renungkan...

Apakah benar Tanda-2 KIAMAT sudah berlaku? Tepuk dada tanya Iman...

Tuesday, October 10, 2006

sabar jele....

Salam...

Hmmm...aku tatau ape yang tak kena dengan keje aku....i have done my work...i did everything she want...hmmm..bile pk balik sikap manager tu....aku rase nak resign jer...tapi aku pk bos terlalu baik ngan aku....staff2 kat situ pun ok....except my manager....memang tak baik mengata orang...tambah2 di bulan yang baik ni....tapi...aku tatau nak luah kat sapa....aku tanak luahkan kat my parent...nanti dorang risau...so...kat blog ni tpt luahan perasaan aku...lagipun bukannye ade sesape baca pun kat sini......hehehe...

Staff-staff lama kat situ pun tak bape berkenan ngan sikap manager tu...aku tak kisah le ngan sikap die yang ske marah2 tu...n ske tunjuk muka masam die tu...tapi yang aku runsing...setiap keje yang aku buat...mesti ade je yang tak kena....sedangkan aku rase aku buat dah betul...n bos pun tgk progress keje aku...hmm...lagi satu yang die tak puas hati sgt sbb byk kali jugak aku hantar keje aku terus ke meja bos...kire die tak semak dulu le...aku bukannye tanak kasi die semak dulu...tapi bile aku kasi die semak dulu...mesti aku kena buat lain..kalau terus hantar dgn bos...siap bos puji lagi...

Banyak lagi perkara yang aku tak puas hati ngan die...tapi skang bulan baik...bulan ramadhan ..byak dugaan n ujian...so aku anggap itu adalah sebagai dugaan...ingin menguji tahap kesabaran aku...

tapi ....satu benda yang merunsingkan fikiran aku sekarang ni.....staff2 kat situ ade bercerita dgn aku psl bos...psl manager....aku bukan nak percaya bulat2 cerita2 tu...tapi aku sendirik ade buat penilaian....hmm...hampir 70% kebenaran dalam cerita tu...

skang ni...aku masih dlm pertimbangan....samada nak resign atau go on keje kat situ...klu crite tu betul n sikap manager terhadap aku still tak berubah....hmmmm..phm2 jele...

ok...mksd cerite yang aku tatau sejauh manae kebenarannya...ialah hmm..cerita yang tak sedap didengar la....nantilah...bila dah confirm kebenarannye...baru aku tulis kat blog ni....

aku akan resign klu citer tu betul...aku tanak bersubahat dgn dorang....

Friday, October 6, 2006

Ramadhan....sabar separuh daripada iman....

Salam...

Alhamdulillah...Ramadhan sudah menjelma....hari ni 13 Ramadhan 1427....

Hmm..Esok keje..letih ar...sebenarnye aku suke keje kat butik tu kalau takde hamba Allah sorang tu...ehh...2 orang..kalau takde hamba Allah 2 org tu...memang suasana keje jadi best sangat......Tapi bile ade 2 org tu kat butik...sumernye jadi serba tak kena...bukannye tak reti buat keje..tapi ...ntahle...


Yang aku maksudkan hamba Allah 2 orang tu ialah Boss aku le...dan manager kesayangan die....Aku sendirik pun tak paham kenape sumer yang aku buat...manager mesti tak puas hati....ade jer yang tak kena...

last week...bos ade suruh buat report....dia suruh buat cara die..like easy way le...aku no problem le...lagi mudah keje aku....tapi..si manager ni tak puas hati...dia kate aku buat keje nak senang jer....Tapi aku malas le nak bertekak ngan dia...aku cakap....tanya boss....

mau bengang die bile boss puji aku... she's doing a good job...don't blame her....cam tak pueh hati jer minah tu....hehehe...since aku keje kat situ...mmg boss on my side....but...besele...boss..dah namenye lelaki....miang dia tu memang ade...baik ade makna kate k.jem....tu yang aku tak ske bile die ade tu....

Aku pun tak berape nak pasti lagi sifat sebenar boss....tapi aku rase something bile aku berdua jer ngan boss....die tanya hal2 personal aku....lain macam ajer...tapi bile ade manager...lain plak perangai die kat aku... die bese jer ngan aku....kire depan manager lagak die seperti boss le....aku still tak bape faham...

Kelmarin...customer terlalu ramai..mklumle...Syawal bakal menjelang...mestile ramai yg berkunjung....ingin membeli pakaian 4 Raya...hehhee....so...dek kerana terlalu ramai customer....staff kat bwh tak menang tangan melayan kerenah pelanggan....aku disuruh oleh manager turun untuk membantu....opis aku kat atas....mase tu aku mmg tgh ade keje...so...aku turun lmbt sket le....

hmm...u all tau ape jadi....mase aku turun bwh...muka aku pun die tanak pndang....die tu sape...sape lagi manager le....YaAllah masam mencuka....bukan sengaja aku tanak trun membantu...tapi die kena phmle....due date keje aku ari tu ....bos aku dah mintak n nak tgk ari tu gak...takkan die tak phm perangai bos...tegas....

hmm..aku mmg tertekan gak keje situ...sib baik bulan Ramadhan jer...memerlukan kesabaran yg tinggi.....Doakan aku dapat menepuhi segala rintangan.....Amin......

Friday, September 22, 2006

RAMADHAN AL MUBARAK....

Salam...

Alhamdulilah bulan suci Ramadhan yang selalu ditunggu akan datang menjelang, insyaAllah 24 September 2006.

Dengan hati yang bersih kita sambut bulan suci Ramadhan. Mohon maaf sebesar besarnya...Hmm...kat bwh ni ade check list amalan di bulan ramadhan....hrp2 aku n sumer umat islam dapat memenuhi amalan di bwh dengan penuh ikhlas...Rasenye tak dapat aku nak penuhi sumer amalan di bwh...tapi sekurang-kurangnye aku akan mencuba...insyaAllah....

CHECK LIST AMALAN DI BULAN RAMADHAN

  • Mengucapkan tahniah (Selamat datang Ramadhan atau Selamat menyambut Ramadhan.
  • Niat sebulan bagi malam yang pertama dan selanjutnya niat untuk hari-hari.
  • Sembahyang Isyak berjamaah di masjid/surau.
  • Solat Tarawikh 20 rakaat.
  • Tadarus membaca bersemak dan berturut-turut juzuk.
  • Tidur malam membaca 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dikejutkan bangun tepat jam 4.00 pagi.
  • Bangun jam 4.00 pagi dan setengah jam untuk Qiamullail ringan (Solat Tahjud, Solat Taubat dan Solat Hajat)
  • Jam 4.30 pagi kaum ibu masak sahur.
  • Jam 5.00 pagi/5.15 pagi makan sahur.
  • Jangan tidur sesudah sahur.
  • Solat Subuh berjemaah di Masjid.
  • Tadarus pendek.
  • Matahari tinggi segalah, lakukan solat Isyraq.
  • Menjalankan kerja harian dan menjaga pancaindera.
  • Jam 11.00 pagi tunaikan Solat Dhuha.
  • Lakukan Solat Kafarah Baul 2 rakaat. Rakaat pertama selepas Fatihah baca Surah Al Kautsar 7 kali dan rakaat kedua selepas Fatihah baca Surah Ikhlas 7 kali.
  • Jam 12.00 tengahari tidur, niat tidur waktu Qailulah (ganti jaga satu jam diwaktu sahur)
  • Solat Zuhur berjemaah.
  • Tadarus pendek.
  • Sebelah petang kaum ibu menyediakan berbuka petang.
  • Solat Asar berjemaah di Masjid.
  • Jika masa petang jangan gunakan untuk bersiar-siar atau menonton TV yang melibatkan kemaksiatan. Sebaik-baiknya digunakan untuk mengikuti majlis-majlis ilmu atau berdoa kerana waktu itu amat mustajab.
  • Berbuka dengan ala kadar iaitu minuman yang belum dipanas oleh api atau dengan buah kurma atau buah tempatan.
  • Segera Solat Maghrib di Masjid.
  • Makan malam bersama keluarga.
  • Bersiap sedia untuk ke masjid menunaikan Solat Isyak dan Tarawikh secara berjemaah.


KELEBIHAN-KELEBIHAN YANG LAIN

  • Menghadiri majlis ilmu setiap langkah di beri pahala ibadah sunah setahun.
  • Mengekali berjemaah diberi balasan dengan disediakan sebuah bandar khas di Syurga.
  • Membuat hubungan baik kepda kedua ibu bapa, Allah pandang dengan penuh kasih sayang.
  • Isteri taat kepada suami diberi pahala seperti pahala Asiah dan Mariam.
  • Sesiapa yang menyampaikan hajat saudaranya disampaikan 1000 hajatnya di akhirat.


Mengurangkan berat badan di dalam menjalani ibadah Ramadhan

  • Sebelum puasa timbang badan
  • Kawal berbuka puasa
  • Pastikan semakin lama menunaikan ibadah puasa akan semakin kurang berat badan
  • Elakkan daripada makan berlebihan


RANCANG PENINGKATAN IBADAH RAMADHAN

  • Sepuluh hari yang pertama adakan muhasabah amalan.
  • Sepuluh hari yang kedua, pastikan keimanan bertambah kuat dan selaraskan dengan sempena Nuzul Quran.
  • Sepuluh hari yang ketiga kuatkan azam untuk beramal di malam Al Qadr :
    • Dengan melakukan Solat Maghrib,Isyak dan Tarawikh berjemaah.
    • Atau ditambah dengan Solat Subuh berjemaah
    • Duduk dengan air sembahyang dan baca Al-Quran, Ayat Kursi, Surah Al Baqarah terakhir (Amanarrasul), Surah Az-zalzalah, Suraah Al Kafirun, Surah al Ikhlas dan Surah Yasin.
    • Bagi kaum ibu yang uzur, baca zikir.
    • Bangun pukul 1.00 pagi tunaikan Solat Sunat Wuduk, Solat Hajat, Solat Tasbih, Solat Taubat, Solat Istikarah.
    • Jika sedang beramal, badan terasa sejuk dan terharu maka inilah tanda-tanda mendapat Lailatul Qadar.

SELAMAT TINGGAL RAMADHAN

  • Pastikan Tarawikh terakhir
  • Ucapkan Selamat Tinggal Ramadhan dengan penuh terharu dan berdoa semoga dipertemukan sekali lagi dengan Ramadhan yang akan datang.

Aku mengucapkan selamat menjalankan ibadah puasa ... semoga Allah selalu memberikan kemudahan dan melimpahkan rahmatNya... Amin

Monday, September 18, 2006

BULAN SHA'BAN...tpt keje baru...

Hmmm....sedar tak sedar dah masuk bulan Sya'ban dah....ehhh...lagi bape hari je lagi nak masuk Ramadhan.....puasa ade lagi satu hari tak ganti....hehehe....memang ske sungguh buat last minit.....hmm..bile le aku nak berubah ni.....Diri sendiri tanak berubah...susah ar....

Hmmm..aku rase aku dah banyak berubah...heheh...angkut bakul sendiri...sape lagi yang nak angkat bakul aku....huhuhu...

Hmmm...Sebenarnye aku dah ditukarkan ke butik 1st lady semalam...Aku ditukarkan ke sana jadi assist manager....hmm...mcm best jer post tu...hehe...gaji tu memang le ok...kire bos berkenan dgn prestasi keje aku mase aku praktikal...so die offer keje ngan die terus...tapi offer keje kat butik..memula aku tak bape setuju sbb waktu keje tak sesuai... dr kul 11am-9pm....giler pe...mama n baba takkan kasi punyer...balik memalam.....eiiiiiii...aku pun takut.....

so...aku kasi alasan nak discuss ngan parent dl...aku dah agak parent takkan setuju punyer....so...parent aku kasi cadangan supaya waktu keje biarle opis hour...aku pun suggestkan kat bos waktu opis hour..discuss punyer discuss...akhirnye capai kate sepakat...cewahh....mcm best jer....aku keje from 9am until 6pm....

Aku kena g opis lama aku kul 9am-11am....sbb butik buka kul 11am...kul 11am smp 6pm aku kat butik....sib baik tak jauh sgt opis lama ku ngan butik...aku berulang-alik camtu le nanti...

Hmm..tataule smp bile aku leh tahan....aku rase manager aku tak bape ske aku jer...manager aku namanye ina...mmg rapat le ngan femili bos...perasaan aku mengatakn die tak bape ske ngan kedatangan aku kat butik tu....

k la....nnti aku citer keje aku kat butik plak....klu aku tak bz le....

salam.....

Monday, September 11, 2006

PETUA HARI INI.

Salam..

Salam..

hmmm....mehle baca petua2 di bawah nie...hehehe....aku dah cuba petua hilangkan batuk...insyaAllah kalau kite yakin....Alhamdulillah....hmm...bukan tak percaya ngan klinik or hospital...tapi setakat sakit sket2 tu...better guna petua org dedolu jer..

Hilangkan batuk


Anda dapat menghilangkan batuk dengan hanya menggunakan beberapa helai daun pucuk ubi kayu, sedikit kapur sirih dan sedikit air. Bahan-bahan ini digaul dan dihancurkan sehingga lumat. Bila sudah kekuningan sapukan disekeliling leher atau tekak anda. Amalkan selalu setiap kali anda diserang batuk-batuk. Perlu diingatkan petua ini hanya untuk batuk yang bermula dari gatal-gatal tekak iaitu batuk ringan. Jika batuk anda didapati begitu serius adalah lebih elok meminta nasihat doktor


Mari hapuskan kelemumur.

Ambil beberapa biji buah mengkudu masak, basuh dan tumbuk sehingga hancur. Kemudian, disapu pada kepala sambil digosok-gosok. Amalkan seminggu dua (2) kali sebelum mandi.


Mengelakkan kulit berparut selepas bersalin

Dalam masa tiga hari pertama selepas bersalin, sapukan perut dengan kunyit hidup yang ditumbuk halus bersama garam. Barutlah perut seperti biasa. Pada hari keempat sehinggalah selepas pantang, sapukan perut dengan air asam jawa yang telah dimasak dengan cuka. Barutlah perut seperti biasa. Jika anda mengamalkan ini dengan tekun nescaya perut anda tidak akan kelihatan pecah-pecah ataupun berparut


Mengubati penyakit jantung.

Ambil kuning telur daripada sebiji telur (sebaik-baiknya telur ayam kampung) dan campurkan dengan dua sudu besar madu lebah asli. Minum campuran itu sekurang-kurangnya sekali sehari. Insya-Allah kesannya dapat dilihat dalam tempoh 3-4 bulan.


Kuku mencengkam

Sakit pada ibu jari kaki akibat cengkaman kuku masih dapat diatasi. Jika anda menghadapi masalah untuk mengatasi cengkaman kuku yang menyakitkan itu, ketika memotong kuku janganlah dikorek tepinya lagi. Apa yang boleh anda lakukan cuba belah kuku ibu jari anda disebelah tengah anggaran sikit sahaja untuk mengelakkan kuku terus tumbuh ditepi tetapi tumbuh ditengah tempat anda membelahnya. Jika keadaan kuku anda menjadi buruk seperti sudah bengkak dan menanah, jangan dibelah kuku itu dahulu tetapi cuba merawatnya hingga sembuh. Caranya bungkus ibu jari kaki itu dengan inai yang sudah ditumbuk lumat, amalkan sehingga sembuh.


Menghilangkan panau.

Ambil lengkuas sebesar ibu kaki, dibuang kulit arinya dan dicuci bersih. Kemudian tumbuk sehingga hancur lalu dibungkus dengan kain perca dan diikat kemas-kemas. Gosokkan pada kulit berpanau.


Melegakan tekak akibat batuk

Asam jawa bukan sahaja amat berguna bagi masakan ia juga boleh dijadikan ubat penawar bagi melegakan tekak yang pedih dan suara yang serak akibat batuk. Caranya ambil sedikit air asam jawa yang telah dibancuh dengan air suam-suam kuku, bancuh bersama sedikit gula dan masukkan kedalam botol kemudian tutup rapat-rapat. Rendamkan botol yang berisi air asam jawa yang pekat tadi kedalam air selama satu malam. Keesokan harinya, minumlah, mudah-mudahan tekak anda akan merasa lega dan suara tidak lagi serak.


Meredakan batuk.

Minum secamca besar madu lebah dicampur dengan limau nipis tiga (3) kali sehari.


Menghitamkan alis mata

Mula-mula anda ambil 10 biji cengkih yang telah kering dan tua lalu dibakar hingga menjadi arang. Kemudian cengkih itu ditumbok hingga halus, setelah halus tuangkan ke dalam botol yang telah diisi dengan minyak buah keras. Apabila kedua-duanya telah bercampur rata sapukan kepada kedua-dua bahagian alis mata anda dengan hujung jari dari hujung hingga ke pangkalnya, rata tapi tipis... Lakukan begini hingga selama dua minggu berturut-turut, pasti hasilnya memuaskan. Dan akan jelas kelihatan alis mata anda hitam dan cantik.

Tuesday, August 22, 2006

APA ITU BOROS DAN KEDEKUT

Salam...

Artikel ni kan...aku rase agak menarik....nak tau sebab ape....aku rase adele seseorang tu yang aku kenal....die ni ade sket memiliki sifat sedikit boros n kedekut..bukannye nak perli die...tapi just nak kasi kesedaran kat die,kat aku aku gak n sumer la... klu die bacale...hehhee..kat blog ni mybe die tak baca pun sbb tak ramai yg tau kewujudan blog baru aku ni......aku dah forward kat emel die...semoga die,aku dan sumer membaca n mendapat kesedaran ek...


FIRMAN Allah Taala bermaksud: "Dan janganlah kamu jadikan tanganmu terbelenggu pada lehermu dan janganlah kamu terlampau menghulurkannya, kerana itu kamu menjadi tercela dan menyesal. Sesungguhnya Tuhanmu melapangkan rezeki kepada siapa yang Dia kehendaki dan menyempitkannya; sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya." – surah al-Isra', ayat 29-30

Ayat ini mengajar umat Islam agar dapat mengurus kehidupan ekonomi mereka dengan sebaik-baiknya iaitu dengan cara berbelanja secara berjimat-cermat dan sederhana, tidak bersifat boros membazir dan juga bakhil kedekut.Ungkapan (jadikan tanganmu terbelenggu pada lehermu) dalam ayat di atas adalah bermaksud bakhil kedekut, sementara ungkapan (terlampau menghulurkannya) pula bermaksud boros membazir.

Di sini jelas menunjukkan bahawa Islam tidak menggalakkan umatnya bersikap melampau terutama dalam soal berbelanja. Terlampau sempit iaitu bakhil dan terlampau luas iaitu boros, kedua-duanya sifat buruk dan negatif pada pandangan Islam.Yang baiknya ialah pertengahan di antara kedua-duanya iaitu bersifat sederhana.Rasulullah SAW dalam sebuah hadisnya menyatakan bahawa quot; Tiada miskin orang yang berjimat cermat". [Hadis riwayat Imam Ahmad melalui Abdullah bin Mas'ud].

Berjimat cermat bukanlah bererti bakhil, kerana bakhil itu dicela dalam Islam. Antara dalil yang membuktikan bahawa bakhil itu tidak disukai Islam ialah sabda Rasulullah saw bermaksud: "Pada setiap hari akan turun dari langit kepada hamba-hamba Allah dua Malaikat yang salah satunya berdoa: Ya Allah Engkau berilah kepada orang yang berbelanja (hartanya pada jalan Allah) gantinya, dan satu Malaikat lagi berdoa: Ya Allah, Engkau berilah kepada orang yang bakhil itu kebinasaan." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim melalui Abu Hurairah) dan sabdanya lagi bermaksud: "Jauhilah kamu daripada kedekut, kerana binasanya umat sebelum kamu, disebabkan mereka menyuruh bersikap bakhil, memutus silaturahim dan melakukan kejahatan." – Hadis riwayat Abdullah bin Umar

Sebaliknya Islam menggalakkan kita berbelanja dan bersedekah, sabda Nabi saw bermaksud: "Tiada kurang harta dengan sebab sedekah, dan pasti Allah akan menambahkan ketinggian kepada seorang hamba yang berbelanja, dan sesiapa yang merendah diri kerana Allah, pasti Allah akan meninggikannya." Hadis riwayat Muslim melalui Abu HurairahDaripada penjelasan di atas dapatlah disimpulkan bahawa Islam adalah agama yang bukan hanya mementingkan akhirat semata-mata, tanpa mengambil kira kehidupan dunia seseorang.

Justeru itu, ia mengajar dan mendidik manusia agar berhemat dalam berbelanja supaya hidupnya tidak tercela. Sekiranya ia bakhil kedekut, dia akan dicela semua orang dan tiada yang suka kepadanya. Sebaliknya juga sekiranya dia terlalu boros membazir, berbelanja di luar batas kemampuannya sehingga akhirnya jatuh miskin, akibatnya ditimpa penyesalan. Sekali gus, al-Quran mengingatkan kita bahawa segala harta yang ada di tangan kita itu adalah milik Allah, merupakan amanah-Nya yang perlu dijaga dan ditunaikan kepada yang berhak.

Kita wajib berbelanja sepenuhnya mengikut panduan yang diberikan-Nya tanpa rasa syak dan ragu-ragu. Justeru kerana itu, Allah menegaskan melalui ayat-Nya di atas ( Sesungguhnya Dia melapangkan rezeki kepada siapa yang Dia kehendaki dan menyempitkannya).Dialah Maha memberi rezeki, meluas dan menyempitkannya, Mengurus segala makhluk ciptaan-Nya dengan apa yang dikehendaki-Nya.

Dia berhak memberi kekayaan kepada siapa yang dikehendaki-Nya, dan juga memfakirkannya, mengikut hikmah yang ada pada-Nya. Sebagaimana terdapat sebuah hadis yang bermaksud quot; Sesungguhnya antara hamba-hamba-Ku ada mereka yang tidak sesuai baginya melainkan kefakiran, sekiranya Aku memberikannya kekayaan nescaya ia merosakkan agamanya.

Dan ada di antara hamba-hamba-Ku yang tidak sesuai baginya melainkan kekayaan, sekiranya Aku memiskinkannya, nescaya ia akan merosakkan agamanya".Kadang-kadang kekayaan itu pada setengah orang sebagai tipu-daya dan kefakiran pula sebagai seksaan dan balasan Allah. Semoga Allah SWT menjauhkan kita daripada kedua-dua keadaan itu.....

Wednesday, August 2, 2006

UPM...Seribu satu Memori Indah...KONVOKESYEN KE 30

Tanggal 29 Julai 2006 antara hari yang bersejarah dalam hidup aku..hari konvokesyen..:-)..aku dah melalui konvokesyen mase aku terima diploma pade tahun 2002...tapi feel die lain sket mase aku terima degree...ape yang lain pun aku tak tau..hehe...

Aku tak dapat sembunyikan rasa gembira aku bila menatap wajah teman-teman yang telah begitu lama menghilang dari kehidupan aku ini..semuanya kembali untuk bersatu dalam konvokesyen ni..Adee,Way,Ita,Tj,Yana dan ramai lagi member-member lama aku turut serta dalam konvokesyen tu.. tapi aku sedih sket...k.sal member baik aku merangkap satu room n merangkap kakak aku tidak sama hari dengan aku konvo...aku kena sidang pertama sesi kedua pade hari sabtu....k.sal pulak kena sidang ketiga iaitu sidang terakhir pada hari Isnin....sedih betul..tapi aku suruh k.sal datang jugak...bukan senang nak jumpa dah lepas ni...

Raptai konvokesyen pagi tu berjalan agak lancar dengan seribu satu penerangan tentang konvokesyen yang bakal berlangsung esok harinya..habis penerangan dan raptai penuh pagi tu aku ambik jubah yang ditentukan untuk majlis konvokesyen ni nanti..Tatkala aku mencuba buat kali pertama jubah tersebut aku cukup rasa gembira..esok aku akan berdiri penuh megah dalam jubah ni tanda jayanya aku dalam Degree yang aku kejar selama ini......

Pagi Sabtu tu aku menunggu mama n baba datang....aku datang awal sehari sbb nak sertai raptai dan amik jubah konvo...mama n baba bertolak sesudah subuh hari sabtu. ..heheh...aku dah pesan...jgn lewat...kalau tidak aku merajuk...hehehe....

Dalam pukul 10 pagi..mama n baba sampai kat kolej 12...kolej tersayang..hehe...dulu aku menginap kat kolej 12 la...so aku numpang bilik adik junior aku...lisa namanye...budak kelantan...baik budaknye...aku dan parent aku bertolak pegi ke studio tuk amik gambar bersama...nasib baik tak ramai sgt kat studio tu...aku dikira diantara yang terawal...selesai bergambar...aku ajak parent aku bersarapan...kesian dorang tak sarapan lagi....

lebih kuang kul 1.15 kami dah mula gerak masuk ke perkarangan dewan....Sesampainya suasana kat situ dah terlalu crowded dengan ratusan graduan bersama family masing-masing...
Teman-teman yang tak sempat aku temui tatkala raptai konvokesyen semalam...Yin,K.sab,Jessie dan semua budak2 multimedia batch aku ade...memang hepi sangat dapat berjumpa ngan diorang semua....

Dalam pukul 1.30 tghri semua graduan yang terlibat dengan konvokesyen dah mula berkumpul kat kawasan luar PUSAT KEBUDAYAAN & KESENIAN SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH..Hampir setengah jam di situ dengan lengkap berjubah.... kesabaran aku betul-betul diuji pada mase tu.. mujur sahaja kisah-kisah teman yang kepelbagaian rencahnya dapat menghilangkan kebosanan aku

Time perarakan masuk ke dewan utama pagi tu hati aku tiba-tiba berdebar sungguh..berdebar dengan seribu satu rasa gembira yang terlalu amat..bahagialah kedua ibu bapaku dengan kejayaan aku sekali ini..aku mahu buat seketika kedua ibu bapa aku merasa cukup bahagia atas kejayaan ini..masuk ke dewan tu aku tak nampak bayangan kedua orang tua aku tapi aku dapat mengesan rasa bahagia itu dari seluruh ibu bapa yang ada didewan besar itu..bahagia dengan kejayaan anak-anak dalam pembelajaran mereka...

Aku nervous sehabisnya tatkala baris tempat duduk aku disuruh bersedia untuk ke pentas dewan tersebut untuk mengambil Degree..Serba tak kena jadinya..Nafas aku jadi pantas..wajah mula kaget..bagaimana kalau aku tiba-tiba terjatuh di atas pentas utama tu nanti..nauzubillah....jgnle ade peristiwa sebegitu...hehehe....

Semuanya berjalan lancar dengan seribu satu memori indah yang bakal menanti buat aku..Tatkala aku berjalan turun dari atas pentas selepas mengambil degree... hati aku benar-benar melonjak kegembiraan.apa yang aku kejar selama ini dah terpampang kat depan mata aku..aku dah berjaya dengan Degree yang selama ini aku kejar sampai aku lelah!!!

setelah selesai semuanya..sesi bergambar di luar dewan...Itu antara saat yang termanis buat aku...My best sis ade datang....TQ K.sal.....Hepinya dapat bergambar dengan beberapa orang teman yang akan ghaib dari kehidupan aku selepas hari ini..aku akan merindukan semua ini nanti..

Dah puas bergambar dengan rakan dan keluarga aku mengatur langkah berat untuk kembali pulang ke kampung halaman sekaligus untuk meninggalkan teman-teman seperjuangan..Kenangan indah tatkala sama-sama berjuang memburu Degree akan terusan terabadi dalam diri ini....

kalaulah boleh aku mengulanginya sekali lagi.........



Saturday, July 22, 2006

konvo...mintak cuti...survey baju...

salam...

next week aku akan konvo....aku dah apply cuti kat bos semalam..heheh..awal lagi apply cuti...takut lambat2 apply tak dapat plak....

hmmm.....aku ingat nak beli baju 4 konvo kat butik bos le...hmm..leh dapat diskaun....cun plak tu baju2 kat sana....rambang mate aku bile aku g butik kelmarin...g survey je dl..hehehe.....kelmarin aku g survey baju kat butik..aku g ngan akma....memula mcm segan gak nak gi...tapi k.jem kate takyah segan2...sbb bos,manager n k.ima takde waktu tu....tu yg aku laju jer pi kelmarin...klu tak... pk 2 3 kali gak nak pi....malas nak pi mase ade bos...tak best...

hmm..okle...nnti smbg lagi....salam..

Wednesday, July 19, 2006

Practikal......

Salam..

setelah aku abiskan 4 bulan tuk teori dlm SLG program...aku dihantar ke sebuah company for 2 month tuk practikal...hmm...aku ngan akma practikal dalam satu company....lega jugak sbb ade member yang kenai..akma satu kampung ngan aku...lepasan Egypt....attend SLG program sma ngan aku...

hmmm....so far....takde poblem lagi....aku ngan akma disuruh buat keje2 admin....takdele susah sgt...staff dia pun ok2 ar....pegawai tadbir kat situ very nice....aku panggil k.jem...she's very nice....byk tulun aku n akma....

Hmm..boss aku pun ok gak la...jrg aku jupe die...dia bz...byk company die nak handle....pastuh die ade buka satu butik under first lady Apparel....kire cawangan first lady kat taiping le....mmg cun ar butik tu...baju2 die perhhh....mmg cun melecun....

wife die yg jaga kat butik tu...wife die pun cun melecun...aku tak berkesempatan lagi nak berkenalan lebih rapat ngan wife die....hmm...aku sendirik pun blum penah masuk kat butik tu....k.jem yg duk citer kat aku pasal butik n company2 bos yang lain....

okle....aku penat le...maklumle kire cam dah bekerja le aku ni....opis hour...from 8am until 5pm...mmg penatle...sejak aku keje kat situ...aku selalu tido awal....penat sgt....kengkadang kul 9 mlm aku dah lena dah.....jrg dah online...ari ni teringin plak nak online...lgpun ari sabtu half day...takdele letih sgt...

nnti aku citer lagi pasal keje aku ye....

salam....gud nite....

Wednesday, July 5, 2006

HATI-HATI!!! Udang + Vitamin C = Racun!

Salam...

Hmm...Cerita di bawah ini mohon agar diberitahukan kpd keluarga, dan semua teman / orang yg anda sayangi... Terkejut gak bile aku baca artikel ni....nasib baik aku tak penah amik vitamin c...hehehe.....

Peristiwa ini terjadi di Taiwan , ada seorang wanita meninggal mendadak dgn lima panca indera keluar darah, setelah diselidiki ternyata wanita ini meninggal bukan karena bunuh diri atau dibunuh melainkan karena ketidaktahuan akan terjadinya keracunan makanan.

Wanita ini punya kebiasaan minum Vit C setiap hari, ini tdk masalah, masalahnya karena malam itu wanita kebanyakan makan udang, sebenarnya cuma makan udang saja tdk masalah, orang rumahnya juga banyak makan udang malam itu dan tak ada yg meninggal.

Pada dasarnya udang mengandung Arsenic Pentoxide (As2O5) , berhuhung habis makan udang wanita itu minum Vit C , dan terjadilah reaksi kimia di dalam perut membuat As3O5 berubah menjadi Arsenic Trioxide (As2O3) yang sangat beracun , mengakibatkan hati, jantung, ginjal, pembuluh darah rusak, usus keluar darah, pembuluh darah melebar hingga wanita itu meninggal mengenaskan dengan kelima panca indera keluar darah.

Hhmmmm....Jadi hati2, habis banyak makan udang, jangan minum Vitamin C pada saat yang sama...

Tuesday, June 27, 2006

LAST CEREMONY -SLG CLASS....

Hari ni aku nak tempek gambar kat lake garden....Majlis perpisahan kitorang....uuwaaaa...sedih betul aku mase tu...hehehe...walaupun 4 bulan jer kami bersama...but we are so closed...I really can't describe it in words how closed we are...just feeling in my heart...

B4 majlis bermula....kusyuknye anak dara 3 orang tu potong tembikai...K.Nora kat belakang tu berangan nak jadi mama le tu...

Alahaii...kesiannye 3 bujang terlajak nie....part time jual air ghupenyer...hehehe..

Masing-masing bz buat persiapan...

Syedapnye kek...urmmmmm....

my love Mr Azzuri tgh kasi ucapan...

Mr Chua the speaky man plak memberikan ucapan yang mengharukan.....hehehe...

hehehe...dah kenyang dah...K.Nora kusyuk menilik hadiah die...

Sunday, June 25, 2006

SLG story...

Hmm...actually i'm not in mood for blogging today....tapi dah lama sgt aku tak tempek kat sini...nanti lupa plak ape yang berlaku sepanjang aku tak berblog nie....okle...aku tempek serba sedikit peristiwa sepanjang aku takde kat alam maya ni...heheh... hmm...aku sebenarnya ade sedikit sedih coz teory class 4 SLG dah abis 2 hari lepas....rase macam baru jer aku attend kelas tu...tup tup ..dah abis dah....sedih gakle...walaupun 4 month...tapi our relationship very da best...

selain daripada aktiviti belajar dalam kelas....kami jugak ade aktiviti jalan-jalan...heheh..jalan-jalan carik makan....memang best sgt....1st kitorang pi pangkor island ,then sempeneh waterfall,then lake garden n the last maxwell hill.....yang bestnye lesturer kitorang turut same join kitorang...very da sporting....

Ni gambar mase hari 1st kat pangkor... terus jalan2 kat beach...yg mcm mamat jiwang tu usop..n berdiri sebelah aku my best fren since kat jaipetra college Yana...from Johor...join kitorang coz dia still same ngan aku...jobless...heheh...

mamat speaky tu nama dia fakaruddin...org panggil faka...hmm..baru nak order minum...penat jln2 kat pantai...

pesal le candid2...nak tangkap gambar..habaq le...bleh aku ready...heheh...

Dinner time....aku kusyuk tgk tv...lambat tol dorang masak...hmm...aku ade story...b4 kitorang masuk restoran ni...kitorang dah survey byk restoran...tapi sumernye tak best...setakat tak best je takpe...tapi yang menjelikkan aku ialah setiap restoran yang kitorang masuk sumernye ade botol arak...dasyat tol...yang paling bestnye...kitorang dah masuk kat satu restoran nie...yang lain siap duduk dah...tapi aku ngan member aku yana rase cam semacam je bile masuk that restoran...mcm ade yang tak kena jer...member SLG aku yang lain sumer pandang aku sbb tak duduk lagi..aku ngan Yana still tanak duduk lagi....

member n lecturer aku dah pelik dah tgk kelakuan aku...aku decide nak tanya sorang pompuan yang keje kat situ tgh nak amik order org...Rasenye minah Indon...

Aku: Mintak maaf kak...bleh tumpang tanya sket?

Minah Indon : Ya...Ada apa dik?

Aku: Bleh saya tahu sape yang masak makanan kat kedai nie?

Minah Indon: Ooo...Orang Cina...tapi kalau malay customer,dia masak Halal punyer....

Yana: Haa...Org Cina...Masak Halal?Ape maksud Akak?

Minah Indon: Yele...Kalau customer org bukan Islam...dia masak taruk arak la sket sbg penyedap..tapi kalau customer org Islam...die tadak taruk itu arak la...jgn risaula dik...

Aku: Oooo...gitu...kire sini org cina yang masak n taruk itu arak pade org bukan islam saje la..Kire sini arak ade jual la?

Minah Indon: mestile ada jual...haa...tu kat penjuru pintu dapur...adik tarak nampak ka?

Aku: Ok...TQ akak....


aku n Yana dengan pantasnye beritau kat Mr Azzuri iaitu lecturer aku pasai ni...terus die terkejut n dengan pantasnye bangun...yang lain pun terkejut n ikut bangun...sib baik tak amik order lagi...kalau tak...teruk kena maki ngan toikei kedai tu...hehehe....

Pengajarannye: sebelum masuk sesebuah kedai makan or restoran....teliti betul2 ape yang ade dalam kedai tu....n environment kedai tu camner....amik kire semua tu...

ok..aku nak continue gambar kat pangkor...


ni gambar sebahagian dari member SLG aku...Berdiri dari kiri : Mr Azurri , Mr Azurri's doughter,Mr Azurri's wife, K.Asiah,Farah,Usop.....Duduk dari kiri : Magesh,Rohaizad dan Fadil.

Atas kerusi Dari kiri : Kodi,Nieda,Farah,K.Asiah,Niera,Faka Duduk atas simen : Fadil n Usop

Gambar ni dorang amik waktu malam....ade game malam tu...aku ngan yana tak join coz malam tu i'm not very well...sakit kepala sket...


Gambar ni waktu nak balik...huhuhu...ade citer gak...bas ke taiping dah abis...terpaksa naik bot tambang pi ke mane ntah...aku pun tak hingat dah...pastu tunggu bas plak ke mane pun aku tak hingat gak...pastu turun bas tu...naik plak bas ke taiping...perhhh...punyerle ramai mamat bangla n myammar....bau wangi semacam...hehehe....

amik angin sebab tak tahan bau2 wangi kat dlm bot tambang tuh...hehehe....

Letih plak duk tempek2 ni...hmmm...esoklah aku continue trip aku kat sempeneh waterfall....to be continue...

Friday, June 23, 2006

Rojak cucur udang

Salam...

Saje nak share kat kawan2 resipi yg dapat dari seseorang. Walaupun simple tapi amat berguna, untuk yang baru nak belajar memasak sila2kanlah ye...



Rojak (ala melayu) - Cucur Udang - Kuah Rojak


200g tauge (dibuang ekor dan dicelur)
200g sengkuang (dikupas & dihiris nipis)
200 g timun (dihiris nipis)
3 keping tauhu (digoreng & dihiris nipis)
4 biji telur (direbus, dikupas & dihiris)

Bahan Cucur Udang

100g tepung gandum
20 g tepung beras
200 g udang sederhana (dibuang kulit)
1 bj. telur
1 bj. cili hijau (buang biji dan dihiris halus)
1 bj. cili merah (buang biji dan dihiris halus)
15 tangkai daun kucai (dihiris halus)
sedikit air
garam secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara


Tepung gandum, tepung beras dan garam.
2. Masukkan udang, telur, cili hijau, cili merah, daun kucai dan air untuk menjadikan bancuhan yang tidak begitu keras.

3. Panaskan minyak. Ambil sesudu demi sesudu adunan dan goreng sampai keperangan. Angkat, tuskan dan hiris.

Bahan Kuah
3camB minyak
8 ulas bawang merah (dikisar halus)
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
2-3 camB pes cili
200g keledek (dikupas, direbus & dilecek)
1 camB asam jawa & 500 ml air (diperah dan ditapis)
2 camB gula merah
200g kacang tanah (digoreng tanpa minyak, dikupas & dikisar)
garam secukupnya


Big Smile
Cara-cara:

  • Panaskan minyak. Tumis bawang kisar dan pes cili hingga wangi.
  • Masukkan keledek, air asam jawa, gula dan garam kacau hingga mendidih. Kemudian renehkan selama 30 minit. Tambah air jika terlalu pekat.
  • Akhir sekali bubuh kacang tanah. Kacau lagi sampai mendidih.
    Angkat dan sajikan dengan cucur udang, tauge, sengkuang, timun , tauhu dan telur.

Wednesday, June 21, 2006

NILAI TUDUNG WANITA

Salam...

Aku terjumpe lagi artikel berkaitan aurat wanita....hmm...memang bagus artikel ni...

Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki.

Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak. Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia.

Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung. Dapat kita saksikan di sana sini wanita mula memakai tudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melanda dari peringkat bawahan hingga kepada peringkat atasan. Samada dari golongan pelajar-pelajar sekolah hinggalah kepada pekerja-pekerja pejabat-pejabat.

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini.

Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Labuci warna-warni dijahit pula di atasnya. Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan suratkhabar fesyen untuk tudung. Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita.

Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan muhramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah. Jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan. Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia. Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan. Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung?

Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki . Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya.

Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi.

Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung, perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam dengan agama mereka.

Lihatlah betapa besarnya peranan tudung untuk dakwah orang lain. Selama ini kita tidak sedar diri kitalah agen bagi Islam. Kita sebenarnya pendakwah Islam. Dakwah kita bukan seperti pendakwah lain tapi hanya melalui pakaian.

Kalau kita menutup aurat, tetapi tidak terus memperbaiki diri zahir dan batin dari masa ke semasa, kitalah punca gagalnya mesej Islam untuk disampaikan. Jangan lihat orang lain. Islam itu bermula dari diri kita sendiri.

Ini tidak bermakna kalau akhlak belum boleh jadi baik tidak boleh pakai tudung. Aurat, wajib ditutup tapi dalam masa yang sama, perbaikilah kesilapan diri dari masa ke semasa. Tudung di luar tudung di dalam (hati). Buang perangai suka mengumpat, berdengki, berbangga, ego, riak dan lain-lain penyakit hati.

Walau apapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari tanggungjawab setiap wanita Muslim. Samada baik atau tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan Allah. Amat tidak wajar jika kita mengatakan si polanah itu walaupun bertudung, namun tetap berbuat kemungkaran. Berbuat kemungkaran adalah satu dosa, manakala tidak menutup aurat dengan menutup aurat adalah satu dosa lain.

Kalau sudah mula menutup aurat, elak-elaklah diri dari suka bertengkar. Hiasi diri dengan sifat tolak ansur. Sentiasa bermanis muka. Elakkan pergaulan bebas lelaki perempuan. Jangan lagi berjalan ke hulu ke hilir dengan teman lelaki. Serahkan pada Allah tentang jodoh. Memang Allah sudah tetapkan jodoh masing-masing. Yakinlah pada ketentuan qada' dan qadar dari Allah.

Apabila sudah menutup aurat, cuba kita tingkatkan amalan lain. Cuba jangan tinggal sembahyang lagi terutama dalam waktu bekerja. Cuba didik diri menjadi orang yang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi. Buang sikap suka mengumpat, suka mengeji dan mengata hal orang lain. jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam. Barulah nampak Islam itu indah dan cantik kerana indah dan cantiknya akhlak yang menghiasi peribadi wanita muslimah.

Barulah orang terpikat untuk mengamalkan Islam. Dengan ini, orang bukan Islam akan mula hormat dan mengakui "Islam is really beautiful." Semuanya bila individu Islam itu sudah cantik peribadinya. Oleh itu wahai wanita-wanita Islam sekalian, anda mesti mengorak langkah sekarang sebagai agen pengembang agama melalui pakaian.

Sunday, April 30, 2006

LANGKAH MENUJU KESEMPURNAAN IMAN

Salam....

Sama-sama kite berusaha menuju kesempurnaan iman....

  • Bersyukur apabila mendapat nikmat
  • Sabar apabila mendapat kesulitan
  • Tawakal apabila mempunyai rencana/program
  • Ikhlas dalam segala amal perbuatan
  • Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan
  • Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan
  • Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan
  • Jangan usik dengan kekayaan orang
  • Jangan hasad dan iri atas kejayaan orang
  • Jangan sombong kalau memperoleh kejayaan
  • Jangan tamak kepada harta
  • Jangan goyah kerana fitnah
  • Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri
  • Jangan campuri harta dengan harta yang haram
  • Jangan sakiti ayah dan ibu
  • Jangan usir orang yang meminta-minta
  • Jangan sakiti anak yatim
  • Jauhkan diri dari dosa-dosa yang besar
  • Jangan membiasakan diri melakukan dosa-dosa kecil
  • Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid)
  • Lakukan solat dengan ikhlas dan khusyuk
  • Lakukan solat fardhu di awal waktu, berjamaah di masjid
  • Biasakan solat malam
  • Perbanyak zikir dan do'a kepada Allah
  • Lakukan puasa wajib dan puasa sunat
  • Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah
  • Jangan marah berlebih-lebihan
  • Bersatulah kerana Allah dan berpisahlah kerana Allah
  • Penuhi janji apabila telah diikrarkan
  • Jangan mempunyai musuh, kecuali dengan iblis/syaitan
  • Jangan percaya ramalan manusia
  • Jangan terlampau takut miskin
  • Jangan terlampau takut kepada manusia
  • Jangan sombong, takabur dan besar kepala
  • Berlakulah adil dalam segala urusan
  • Biasakan istighfar dan taubat kepada Allah
  • Hiasi rumah dengan bacaan Al-Quran
  • Tutup aurat sesuai dengan petunjuk Islam
  • Bicaralah secukupnya
  • Beristeri/bersuami kalau sudah siap segala-galanya
  • Hargai waktu, disiplin waktu dan manfaatkan waktu
  • Biasakan hidup bersih, tertib dan teratur
  • Sediakan waktu untuk santai dengan keluarga
  • Makanlah secukupnya, tidak kekurangan dan tidak berlebihan
  • Hormatilah kepada guru dan ulama
  • Cintai keluarga Nabi saw
  • Jangan terlalu banyak hutang
  • Jangan terlampau mudah berjanji
  • Bergaul lah dengan orang-orang soleh
  • Lakukan ibadah haji dan umrah apabila sudah mampu
  • Maafkan orang lain yang berbuat salah kepada kita
  • Jangan berdendam
  • Jangan benci kepada orang yang membenci kita
  • Berlatih untuk berterus terang dalam menentukan sesuatu pilihan
  • Jagalah amanah dengan penuh tanggung jawab
  • Jangan membuka aib orang lain
  • Ambilah pelajaran dari pengalaman orang-orang arif dan bijaksana
  • Jangan sedih kerana miskin dan jangan sombong kerana kaya
  • Kenali kekurangan diri dan kenali pula kelebihan orang lain;
  • Berkatalah yang baik-baik atau tidak berkata apa-apa
  • Hargai prestasi dan pemberian orang;

Friday, April 28, 2006

TIPS UNTUK SUAMI MITHALI

Salam...

Hehehe...kepada bakal2 suami....kalau nak jadi suami mithali...tryle baca artikel nie...moga dapat dijadikan panduan....

1. Berhias untuk isteri supaya nampak bersih, bergaya dan wangi. Cuba tanya bila kali terakhir anda membeli baju tidur? Seperti mana suami suka isterinya kelihatan cantik, begitu juga si isteri. Ingatlah RasulAllah saw sentiasa menggunakan miswak (bersugi) apabila pulang ke rumah dan menyukai bau-bauan yang wangi.

2. Gunakan panggilan manja kepada isteri. RasulAllah pun menggunakan nama panggilan kepada isteri baginda. Siti Aisyah digelar humairah (kemerah-merahan). Tapi ingat! Jangan gunakan nama panggilan yg menyinggung perasaan isteri. Sebagai contoh, gunakanlah perkataan 'yang', 'sayang', 'dear' dan sebagainya.

3. Jangan layan isteri anda seperti lalat. Kita tak pernah berrfikir tentang lalat sehinggalah ia mengganggu kita. Begitulah dengan isteri yang bersusah payah seharian melakukan kerja dengan baik tetapi suami tak ambil peduli sehinggalah ia 'mengganggu' barulah suami nak sedar. Sebaik-baiknya fokuskan kepada apa-apa yang isteri telah lakukan dengan baik. Puji isteri dsb.

4. Jika suami melihat sesuatu yang tak kena pada isteri, cuba diamkan sahaja. Jangan banyak komen. Ini adalah salah satu cara RasulAllah.

5. Senyum pada isteri dan selalulah peluk isteri. Senyum adalah sedekah. RasulAllah akan mencium isteri-isteri baginda sebelum pergi bersolat, walau pun ketika baginda berpuasa (cium yang tidak menaikkan nafsu).

6. Berterima kasih dalam apa saja yang isteri lakukan pada anda. Seperti berterima kasih kerana isteri sediakan makanan harian, basuhkan pakaian dan lain-lain. Janganlah asyik komen misalnya, masakan tawar dsb.

7. Minta isteri menuliskan 10 perkara terbaik yg anda tlh buat isteri gembira. Kemudian buatlah semula 10 perkara tersebut. Kadang-kadang sukar untuk mengetahui apa yang isteri suka. Jadi sentiasalah bertanya pada isteri. Tak payah meneka atau agak-agak.

8. Janganlah mengambil remeh atas kemahuan isteri. Diriwayatkan salah seorang isteri baginda saw, Safiyyah ra, menangis kerana RasulAllah menaikkannya di atas unta yg perlahan. RasulAllah memujuk Safiyyah dan menukarkannya dengan unta lain.

9. Berjenaka dan bermain-main serta bergurau-senda dengan isteri. RasulAllah saw pernah berlumba lari dengan Siti Aisyah ra di padang pasir.

10. Ingatlah hadis nabi yang bermaksud: "Org yg terbaik di kalangan kamu adalah orang yang melayani keluarganya dengan baik. Dan aku adalah orang yang paling baik terhadap keluarganya"

Hmmm...sebagai kesimpulannye.... cubalah menjadi suami yang sebaik mungkin dan jangan lupa berdoa kepada Allah supaya perkahwinan kite berjaya....insyaAllah....Amin....